سفارش تبلیغ
صبا ویژن

پایگاه اطلاع رسانی امام حسین ع

ولادت «ابوالحسن علی بن موسی حضرت امام رضا(ع)» هشتمین پیشوای مسلمانان

11 ذی القعده 148 - «ابوالحسن علی بن موسی حضرت امام رضا(ع )» هشتمین پیشوای مسلمانان جهان درمدینه منوّره قدم به عرصه حیات نهادند. مادربافضیلت ایشان زنی ایرانی بنام نجمه بودند که به «اُمُّ البَنین» شهرت داشتند. پدربزرگوارشان هم امام موسی کاظم (ع) هفتمین امام شیعیان جهان بودند. امام رضا (ع) درسن 36سالگی هنگامیکه پدرشان را ازدست دادند امامت مسلمانان را به عهده گرفتند. مأموران خلیفه عباسی که درآن ایام درخراسان حکومت می‎کرد، امام رضا (ع ) را به اجبارازمدینه به مروخواند و مقام ولایتعهدی را برای آن حضرت درنظرگرفت. اما آن حضرت درطی راه با افشای ماهیت این حرکت مزدورانه مأمون به تشریح موقعیت خود پرداختند بطوری که هنگام رسیدن ایشان به خراسان، افکارمردم کاملاً سوی امام متمایل شد. دوران امامت آن بزرگواردوره نشرو گسترش حقایق و معارف اسلامی و قرآنی بود.

 

تولد «محمّدبن سُغمان» معروف به شیخ مفید

11 ذی القعده 338 - « محمّدبن سُغمان» معروف به شیخ مفید فقیه و متکلم بزرگ شیعی درحومه شهربغداد دیده به جهان گشود. وی درخانواده‎ای اهل علم و ایمان پرورش یافت و دانشهای ابتدایی را درخانواده و زادگاهش فراگرفت، سپس راهی بغداد شد و دردوعلم کلام و فقه راه بحث و استدلال را پی گرفت و با پیروان هرعقیده به مباحثه و مناظره پرداخت. ازشاخص ترین شاگردان شیخ مفید به سیّد مرتضی عَلَمُ الهُدی و شیخ طوسی می‎توان اشاره کرد. ازآثاراین دانشمند مسلمان که بیش از200جلد است «اَوایلُ المَقالات، اَلاَزکان، اَحکامُ النِّساء و اَلکلام فی دَلایلِ القرآن» را می‎توان نام برد. گفتنی است که دراوخرفروردین ماه سال1372کنگره‎ای به مناسبت هزارمین سال وفات شیخ مفید درقم برگزارشد که با پیام مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه‎ای گشایش یافت.

 

 آغاز حکومت سلسله آل بویه
ازمشهورترین خاندانهای شیعی ایران

[11 ذی القعده 1321 - حکومت سلسله آل بویه ازمشهورترین خاندانهای شیعی ایرانی آغازشد. این خاندان دَیالِمِه و دیلمیان هم خوانده شده است. آل بویه ازاخلاف ماهیگیری بنام بویه بودند که نام وی عنوان این سلسله شد. بنیانگذاران دولت آل بویه ابتدا درخدمت مَرداویج بن زیاربودند اما بعدها شهرهای بسیاری را به تصرف خود درآوردند و به امرخلیفه بنام خود سکه ضرب کردند. زمامداران این سلسله بعدها به علم و فرهنگ اسلامی خدمات ارزنده‎ای کردند. بعضی ازافراد این خاندان خود ازعلما و شعرا بودند و ازادیبان و فاضلان زمانه تجلیل بسیارکردند. آنان همچنین وزیران خود را ازاندیشمندان برمی‎گزیدند. آل بویه دراقامه و احیای مراسم و شعائرشیعه ازجمله عزاداری سیّد و سالارشهیدان حضرت امام حسین(ع) و جشن عید غدیراهتمام تمام مبذول می‎داشتند؛ ازاین خاندان آثار زیادی درایران و عراق بجای مانده که بیمارستان عَضُدی بغداد و دهها بیمارستان و مدرسه دیگرازآن جمله‎اند.